facebook LinkedIN LinkedIN - follow
IT SYSTEMS 3/2024

Dotykové displeje Sharp pro interaktivní spolupráci

1. část: Modelová řada LA

Ing. Lukáš Grásgruber


Sharp LASpolečnost Sharp NEC Display Solutions má velmi širokou na­bídku dotykových kolaborativ­ních displejů Sharp, které nachá­zejí uplatnění zejména v učeb­nách a zasedacích místnostech. Nabídka je rozdělena do tří modelových řad LA, LB a LC, které se primárně liší použitými technologiemi dotykové vrstvy. Další rozdíly jsou v hardwaro­vé i softwarové výbavě jednotlivých displejů. Naopak stejné jsou ve všech modelových řadách nabízené velikosti displejů, a to 65", 75" a 86". V následujícím článku a dalších dvou pokračováních vám postupně představíme jednotlivé modelové řady kolaborativních displejů Sharp podrobněji.


Nabídka dotykových displejů Sharp je rozdělena do tří modelových řad LA, LB a LC.
Nabídka dotykových displejů Sharp je rozdělena do tří modelových řad LA, LB a LC.

Začínáme nejvyšší řadou LA (Advanced), která je díky své komplexní sadě funkcí určena pro nejnáročnější odvětví, včetně automobilového průmyslu, finančnictví, státní správy, dopravy, obrany a energetiky. Modely pro spolupráci řady Sharp LA jsou proto navrženy tak, aby zajišťovaly nejvyšší standardy zabezpečení IT a zároveň podporovaly produktivitu při hybridních schůzkách.


Řada LA podporuje orientaci displeje na libovolnou stranu včetně otočení čelní stranou nahoru, čímž je umožněna instalace na stůl, nebo například instalace až tří displejů vedle sebe.

Interaktivní dotykové displeje Sharp řady LA zaujmou na první pohled vysokým jasem (500 cd/m2) a prémiovým skleněným povrchem s vysokým stupněm matnosti, což zajišťuje, že obsah obrazovky je optimálně čitelný i v silně osvětlených zasedacích místnostech. I zde nabídnou displeje řady LA špičkový obraz bez rušivých odrazů, odlesků nebo otisků prstů.

Výjimečný je u modelové řady LA přirozený zážitek z psaní pasivním dotykovým perem po displeji, který je pocitově srovnatelný se psaním na papíře. Displej totiž nabízí jedinečnou citlivost na tlak a přitom nereaguje na opření se dlaní o displej. Jde o výsledek použití nejnovější dotykové technologie InGlass M5, kterou se modelová řada LA odlišuje od ostatních.


V displejích Sharp řady LA se používá pokročilá dotyková technologie InGlass, která umožňuje intuitivní psaní pasivním perem jako na papíře i další dotykové funkce, jako je Windows Ink.

InGlass je vyspělá dotyková technologie založená na infračerveném záření, kterou vyvinula švédská společnost FlatFrog. Využívá optické zářiče a detektory, které vytvářejí dotykovou vějířovou mřížku. Vzorkování založené na patentované technologii InGlass scanning umožňuje, aby byly na přijímačích okamžitě detekovány drobné poruchy přerušení, které na povrchu vytvoří nějaký objekt. Vlastní algoritmus výpočtu pak zjišťuje všechny souřadnice dotyků a pera v reálném čase, což vede k tomu, že nedochází ke zpoždění.

Do slotu Intel SDM lze instalovat výkonné výpočetní moduly. Architektura Intel SDM podporuje vyšší rozlišení a větší šířku pásma než OPS slot, který nabízejí displeje Sharp v modelových řadách LB a LC.
Do slotu Intel SDM lze instalovat výkonné výpočetní moduly. Architektura Intel SDM podporuje vyšší rozlišení a větší šířku pásma než OPS slot, který nabízejí displeje Sharp v modelových řadách LB a LC.

Další rozdíl oproti ostatním modelovým řadám displejů Sharp je v možnostech rozšíření a přizpůsobení, neboť displeje řady LA mají slot Intel SDM, zatímco modelové řady LB a LC mají OPS slot. Intel SDM umožňuje rozšíření o výkonnější výpočetní moduly a bezproblémovou integraci s firemními IT systémy.

Při použití volitelného slotu SDM-L pro spolupráci s PC mohou uživatelé využívat předinstalované funkce, jako je nový Sharp Meeting Launcher pro rychlý přístup k preferovaným aplikacím a videokonferenčním platformám, nebo software pro spolupráci na tabuli FlatFrog Board a AirServeru pro bezdrátové sdílení obrazovky.


K dispozici je i rozhraní USB-C, přes které mohou uživatelé snadno připojit své notebooky jediným kabelem při operativních hybridních schůzkách.

Modelová řada displejů Sharp LA klade důraz i na udržitelnost a snížení spotřeby energie. Úspory lze dosáhnout díky vestavěným senzorům, jako je například pohybový senzor, který zapíná nebo vypíná displeje, když do místnosti vstupují nebo ji opouštějí lidé. Senzor jasu zase automaticky řídí jas displeje s ohledem na aktuální využití a vnější jas. Místní stmívání přispívá ke snížení spotřeby energie podsvícení v průměru o 25 %.

Chcete získat časopis IT Systems s tímto a mnoha dalšími články z oblasti informačních systémů a řízení podnikové informatiky? Objednejte si předplatné nebo konkrétní vydání časopisu IT Systems z našeho archivu.


Inzerce

5+1 možností, jak a kde automatizovat procesy pomocí ERP systému

Do úspěšných firem se ERP systémy postupně „vkrádaly“ už od 90. let 20. století. Od té doby se však výrazně posunuly, takže podnikům nabízí úplně nové možnosti.