facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> Analýzy - 11. 10. 2024 - redakce

Za klíčové pro splnění požadavků NIS 2 považují firmy nástroje pro obnovu dat a EDR/XDR

AcronisSpolečnost Acronis zveřejnila výsledky dotazování mezi svými českými a slovenskými zákazníky a partnery v oblasti implementace směrnice NIS 2. Dle odpovědí respondentů zatím splňuje požadavky směrnice jen 8 % českých organizací, přičemž další 41 % na jejím zavedení pracuje.



Zpřísněné bezpečnostní požadavky, povinné hlášení incidentů, ochrana před ransomwarem a důraz na bezpečnost dodavatelského řetězce jsou hlavními stavebními kameny nejnovější směrnice, ze které vyplývá poptávka po konkrétních technických řešeních. Odvětví, která vyžadují z pohledu NIS 2 největší pozornost, patří energetika, zdravotnictví a poskytování IT řešení a služeb.

V souvislosti s NIS2 registrují IT dodavatelé ze strany svých zákazníků aktuálně největší zájem o zajištění kontinuity provozu kritických IT systémù, např. s pomocí technologií Disaster Recovery, a nástroje pro analýzu a reporting bezpečnostních incidentù typu EDR či rozšířené detekce a reakce na incidenty (XDR).

Štěpán Bínek„Je nepochybné, že infrastruktura kybernetické bezpečnosti podniků a organizací musí být v souvislosti s implementací NIS 2 posílena,“ řekl Štěpán Bínek, manažer prodeje cloudových řešení Acronis ve společnosti ZEBRA SYSTEMS. „To může pro mnohé menší a středně velké firmy znamenat značný zásah do jejich personálních stavů a finančních rozpočtů. Proto se doporučuje vedle budování vlastního zabezpečení také zvážit alternativu služeb MSP poskytovatelů, kteří umožňují splnit požadavky NIS 2 bez nutnosti vysokých počátečních investic do IT.“

Zjištění průzkumu společnosti Acronis ve zkratce:

  • Nejvíce dotázaných (48 %) se teprve o požadavky směrnice NIS 2 začíná zajímat, 41 % již na implementaci pracuje, 8 % již požadavky splňuje a 3 % tvrdí, že o NIS 2 zatím neslyšelo.
  • Podle názoru oslovených nejvíce NIS 2 ovlivní odvětví energetiky a dalších síťových odvětví (42 %), zdravotnictví (34 %) a poskytování IT řešení a služeb (22 %)
  • 38 % respondentů se domnívá, že pro splnění požadavků jsou klíčová řešení zálohování, obnovy a Disaster Recovery, 29 % pak nástroje EDR/XDR/MDR a 27 % skenování zranitelností.

 
  

- PR -

Zkrátili jsme dobu přejímky z hodiny na pouhých pět minut

říká Lukáš Říha ze společnosti NTT DATA Business Solutions


Lukáš ŘíhaO své znalosti v oblasti digitální výroby se s námi podělil Lukáš Říha ze společnosti NTT DATA Business Solutions, který má zkušenost s ana­lý­zou obchodních systémů, vývojem softwaru a digitální transformací výrobních podniků.

  

- PR -

Kapalinové chlazení superpočítačů: válka s teplem v době AI

S nástupem umělé inteligence (AI) a její stále náročnější výpočetní potřeby rostou i nároky na efektivní chlazení datových center. Ideálním řešením pro chlazení akcelerátorů nové generace je kapalinové chlazení. Nejenže prodlužuje životnost hardware, ale zároveň výrazně snižuje provozní náklady datových center. Navíc je klíčové pro efektivitu, udržitelnost a hustotu budoucích datových center využívajících AI.