facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT Business - 11. 10. 2024 - redakce

Konference Abacus představí technologické novinky v oblasti serverů a AI

AbacusKonference Abacus servery 2024, která proběhne už 17. října 2024 hotelu Grandior v Praze, se ponese především na vlně novinek od AMD. Platinum partner celé akce, společnost Supermicro, bude mít na stánku v předsálí mnoho nového hardware a ku pomoci část týmu Abacus techniků, takže bude dost příležitostí i pro složitější dotazy.



Před projekčními plátny konferenčního centra se postupně vystřídají zástupci firem, které hrají prim v datacentrech po celém světě. Ve foyer bude k vidění zajímavý serverový hardware - a to nejen nové servery s procesory AMD EPYC 9005 ale také další speciality - například workstationové procesory Threadripper v rackovém serveru, akcelerátory AMD Instinct nebo třeba cenově výhodné multinode servery vhodné pro cloud a hosting.

Za hostitele, společnost Abacus Electric, se v 10 hodin ujme úvodního slova konference Honza Petrák, který se bude věnovat stavu serverového trhu (kde Abacus, jako největší dodavatel whitebox serverů už dlouhá léta drží krok s A-brandy). Řeč bude nejen o tom, co a proč se zdražovalo a pak zase zlevňovalo. Zkusíme si zaspekulovat co se s cenami (asi) bude dít dál. Dojde také na technická témata - třeba proč je dobré už přejít na servery s DDR5 pamětmi a osadit správný počet DIMM modulů.

Následovat bude kratší blok, ve kterém Rafal Nowogrodzki z evropské kanceláře společnosti Supermicro popíše zajímavé projekty, které Supermicro realizovalo (především za velkou louží) v poslední době.

Když všechno klapne a letadlo přistane včas, tak na pódium v 11 hodin nastoupí pánové Dieter Graf a Serdar Uludag ze společnosti Samsung Semiconductor. Dieter nám přiblíží stav trhu s Enterprise SSDčky a DIMMy z pohledu výrobce (budete se divit, ale ani oni to nemají úplně jednoduché). Jeho kolega, Serdar se ujme technických témat jako jsou MCR DDR5 DIMMy nebo vývoj v oblasti CXL modulů.

Po kávě kávě a zákusku bude ten nejlepší čas pro novinky od AMD - procesory AMD EPYC 9005 a akcelerátor AMD Instinct 325X. Slova se ujmou Kris Luka a Adam Dyszkiewicz. Uvedením procesorů EPYC 9005 “Turin” si AMDčko bere zpět (po dvou týdnech) primát na x86 trhu - například dual socket systém s 9975 s 384 jádry dosahuje výkon téměř 2300 v metrice specFP base-rate, což je o 50% více než byl výkon top modelu předchozí generace.

Dalších 40 minut bude patřit Honzovi Medů, produkťákovi na Supermicro a bude to intenzivních 40 minut - Honza je čerstvě „nabrífovaný“ přímo od Supermicra, kde koncem září absolvoval rozsáhlé produktové školení v rámci celoevropské konference Supermicro INNOVATE! 2024. Je jasné, že se bude věnovat platformám pro zbrusu nové EPYC 9005, ale nelenil ani konkurenční Intel, který uvedl na trh procesory Xeon6 a aby měli produkťáci do dělat, jsou to rovnou dvě různé patice a dvě různé řady procesorů - celkem čtyři rozsáhlé produktové skupiny. Kromě nových Xeonů zmíní i Intel Gaudi3, tedy AI akcelerátor od Intelu.

Říká se, že šedá je teorie a zelený je strom života, takže po všech těch roadmapách a plánech se dozvíme, jak to v praxi funguje - mikrofonu se chopí pan Milan Fučík z MFF UK. S kolegy testovali jeden z produktů řady AMD Instinct a srovnali použitelnost a škálování výkonu na AI typických úlohách. Dozvíme se, jak dopadly karty AMD Instinct MI250X ve srovnání s konkurencí.

Po obědě dojde řada na Honzu Ondruše z Asusu. Serverové platformy řady RS jsou opravdu chytře navržené a díky tomu si za poslední tři roky získali mnoho nových zákazníků a běží na nich řada zajímavých projektů. Doporučujeme neoddat se siestě, vzít si ještě jedno kafe do sálu a nastražit uši.

Pak se znovu se vrhneme do praxe a poslechneme si, jak vypadá infrastruktura robustního HA zákaznického centra. Důležitými součástmi jsou Supermicro MicroBlade servery, Proxmox a především zkušenosti týmu společnosti Daktela. To všechno nám vysvětlí pan Radek Petřík z Daktely.

Finále patří dlouholetému partnerovi, společnosti Western Digital - slova se ujme Pavel Zmitko. Tématem nebudou jen pevné disky a inovace populárních JBODů Data60/102, ale třeba se dozvíme i něco ze zákulisí plánovaného rozdělení WDčka na hardiskovou a SSD část.

Po 16. hodině bude čekat na účastníky losování zajímavých cen v rámci ankety.

Konference Abacus servery 2024 se koná 17. října od 10:00 do 16:30 hodin v pražském hotelu Grandior. Pokud ještě nejste registrováni, neváhejte a registrujte se na
https://servery.konference.cz/
 


 
  

- PR -

Zkrátili jsme dobu přejímky z hodiny na pouhých pět minut

říká Lukáš Říha ze společnosti NTT DATA Business Solutions


Lukáš ŘíhaO své znalosti v oblasti digitální výroby se s námi podělil Lukáš Říha ze společnosti NTT DATA Business Solutions, který má zkušenost s ana­lý­zou obchodních systémů, vývojem softwaru a digitální transformací výrobních podniků.

  

- PR -

Kapalinové chlazení superpočítačů: válka s teplem v době AI

S nástupem umělé inteligence (AI) a její stále náročnější výpočetní potřeby rostou i nároky na efektivní chlazení datových center. Ideálním řešením pro chlazení akcelerátorů nové generace je kapalinové chlazení. Nejenže prodlužuje životnost hardware, ale zároveň výrazně snižuje provozní náklady datových center. Navíc je klíčové pro efektivitu, udržitelnost a hustotu budoucích datových center využívajících AI.